Nieuws

Brandweer in groep 3

Juf Sarin van groep 3 doet verslag: “In groep 3 werken we net als bij de kleuters met thema’s. Dit zorgt voor verbinding tussen wat er geleerd moet worden en de echte wereld. Rollenspel (passend bij een thema) is belangrijk voor groep 3 kinderen. Ze passen binnen het spel toe, wat ze in de andere lessen leren. Het nieuwe thema bij groep 3 is ‘de brandweer’. We nodigden de brandweer bij ons uit om uitleg te geven. Er kwamen wel 5 brandweermannen en een brandweervrouw, met 2 wagens. De kinderen mochten al hun vragen stellen, zelf blussen, een brandweerhelm op, in de auto kijken en oefenen met een zuurstofmasker. Het was een fantastische ervaring. Alle kinderen zijn zeer betrokken bij het thema. En bijna iedereen wil nu brandweerman of vrouw worden!”

3... 2... 1... BLAST OFF!

De ruimte. Wat een geweldig thema is het toch, voor verschillende leeftijden. De kleuters hadden geluk: zij mochten dit keer een echte raket bouwen! Nou ja, echt? Hij was wel van plastic. En bij NASA hangen er waarschijnlijk geen slingers aan de raket. En er zijn in Houston waarschijnlijk meer mensen betrokken bij een lancering dan drie juffen en een onderbouw-coördinator. Maar verder was het een echte raketlancering!

Op = Op!

Aanstaande woensdag 14 maart doet onze school mee met de estafettestaking tegen het leerkrachtentekort in (en – dus – onderwaardering van) het basisonderwijs. Alle ouders en andere betrokkenen wordt vriendelijk verzocht om kennis te nemen van de landelijke petitie èn te ondertekenen om de druk op te voeren op politici zodat er een structurele oplossing wordt gevonden. In Amsterdam alléén al zijn 500 leerkrachten tekort. Onderteken de petitie hier en laat uw stem gelden!

Debatlessen in groep 7

Het ging er verhit aan toe tijdens de debatlessen in groep 7. De leerlingen deden hun uiterste best om standpunten te beargumenteren en te verdedigen over de volgende hete hangijzers:

Juffen en meesters moeten een uniform dragen
Iedereen moet vegetariër worden
Er moet op elke school een politie agent komen

Er werd met passie en respect gedebatteerd. Volgende generatie politici?

De Leesmoeder (m/v)

Vergeet de Luizenmoeder! Het eerste half uur van iedere schooldag barst de eerste verdieping bijna uit haar voegen vanwege een ander fenomeen: de Leesmoeder en -vader. De kinderen uit groepen 3 en 4 lezen met ouders in een boek dat ze zelf hebben uitgekozen uit de bibliotheek van school. (Hoera voor de goed opgeleide bibliotheek-ouder!) In groep 3 draait het lesprogramma sterk om vlot leren lezen; in groep 4 worden kilometers gemaakt zodat het lezen automatisch gaat. En zo is er bijna geen vrij plekje meer te vinden om samen te zitten.

Kerstdiner en kerstmarkt

Het is ieder jaar weer een prachtig lichtjesfeest in de Rosa Boekdrukker: het kerstdiner. Alle kinderen komen in hun beste kleren naar school en nemen lekkers mee uit eigen keuken. Tulband en pannenkoeken, kip piri piri, dadels, chocolademousse en fruitspiesjes: een completer diner dan op de Rosa is er niet! De ouderborrel was goed bezocht en de aansluitende kerstmarkt, bevoorraad door alle klassen, was een groot succes en leverde een flinke bijdrage op voor nieuw buitenspeelgoed! Op de avond zelf zat Meester Werner achter de kassa. Iedereen bedankt en fijne vakantie!

Sinterklaas! We staan hier!

Voer Sinterklaas toch zomaar potverdorie bijna de school voorbij zeg! Alle kinderen en hun leerkrachten (die volgens mij allemaal een fantastische acteercursus achter de rug hadden, in ieder geval die van de onderbouw) zongen dat het een lieve lust was langs de kade. Gelukkig had gympiet het in de gaten en kon de stoomsloep aanleggen bij de steiger aan de overkant. Zo speelde de Rosa-band niet voor niks in de hal en kreeg de Goedheiligman een warm welkom. Maar natuurlijk niet voordat hij en zijn helpers de nodige handdrukken en lekkers hadden uitgedeeld aan de handjes op de kade. Het was een feest. Dankuwel Sinterklaas!

Erfgoeddragers

Woensdag 8 november gingen zeven leerlingen van groep 7 naar het Amsterdam Museum voor een plechtig moment, samen met andere Amsterdamse kinderen. Zij volgden vorig schooljaar het onderwijsproject Oorlog in mijn Buurt. (Zie eerder bericht.) Na afloop gaven sommige leerlingen aan meer te willen doen met het verhaal van ‘hun’ oudere. Tijdens de Erfgoeddragersdag op 8 november beloofden zij dat ze het verhaal dat ze hebben gehoord zullen doorvertellen. Stichting In mijn Buurt zal hen waar dat mogelijk en nodig is, vragen om te spreken tijdens herdenkingen, met de pers en op andere momenten waarbij we stil staan bij de Tweede Wereldoorlog. Ook over het koloniale verleden en migratie worden door In mijn Buurt lessen aangeboden. Alle verhalen – en dus ook die Felix, Mina, Noor, Jona, Lila, Aneesha, Reyer en Nynke hebben gehoord – zijn hier te lezen op. Overigens begon op 13 november begon ook groep 8 aan Oorlog in mijn Buurt.

Cinekid

In oktober is het Cinekid in Amsterdam! De Rosa Boekdrukker gaat steevast naar dit film- en mediaspektakel. Groep 7 bracht een bezoekje aan het Medialab waar zij onder andere onder de bezielende leiding van (Dajo’s vader) Hidde Simons werkten aan een fantastische scène die echt zó op tv had gekund. Alle talenten werden aangesproken, van organisatie tot samenwerking en natuurlijk acteer- en regisseertalent. Daarna konden de leerlingen zich nog even uitleven in het Medialab waar ze bijvoorbeeld de mogelijkheden van VR verkenden.

Amsterdams Straatvoetbaltoernooi

Het is triest maar het Amsterdams Straatvoetbaltoernooi beleeft dit jaar zijn laatste editie. De Rosa Boekdrukker was er natuurlijk ook bij met teams uit groepen 7 en 8. De eerste ronde op 16 oktober was een verhitte strijd maar helaas slaagden onze dappere strijders er niet in om voldoende punten te scoren tegen de tegenstanders. Met het knock-out systeem van het straatvoetbaltoernooi betekent dat onmiddellijke uitschakeling. Jammer jongens en meiden! De ouders en begeleiders die er waren roemden jullie strijdvaardigheid en sportiviteit: van jullie geen nare houding ten opzichte van jullie tegenstanders, geen gescheld en geen geweld. We zijn trots op jullie!

Kinderboekenweek van start

Dat was schrikken op woensdag 4 oktober. Er zat opeens een boekenmonster op de trap! Gelukkig was het ‘maar’ een juf – maar wel een hele enge. In de rest van de gangen en klassen bleek het allemaal al net zo gevaarlijk met heksen en spoken overal. Het was natuurlijk het begin van de Kinderboekenweek (4-15 oktober) en het thema is Gruwelijk Eng. Deze week krijg je dus een gratis boek erbij als je een kinderboek koopt. Ook bij de bieb doen ze allemaal extra dingen. Allemaal lezen dus om dat boekenmonster te verslaan!

Moestuinsoep!

De berichtgeving op de website van Rosa Boekdrukker komt laat op gang in 2017-2018 (nog even de ouder-inzet regelen!) maar wel meteen smakelijk: Groep 7 ging verder met de opbrengst van de moestuinen en maakte een heerlijke groentesoep. Van het verzamelen van de ‘materialen’ naar het roeren in de soep en natuurlijk het opeten – gevolgd door de onvermijdelijke afwas. Alleen bij het laatste onderdeel werd echt gemord. Over de smaak van de soep zelf waren de meningen verdeeld, maar dat je uit eigen tuin soep maakt, dat is natuurlijk supervet. (Foto door Shirley, moeder van Jona)

Schoolpicknick
Op vrijdag 21 juli ging de school uit en was het schooljaar 2016-2017 voorbij. De zomervakantie begon met een schoolpicknick in het Erasmuspark.
Allemaal een fijne zomer en tot de eerste schooldag op maandag 4 september!

Uit eerste hand leren over de Tweede Wereldoorlog 
In mei en juni volgden leerlingen uit groep 6A en 6B het onderwijsproject Oorlog in mijn Buurt. Een buurthistoricus, een overlevende van kamp Westerbork en twee NSB-onderzoekers kwamen in de klas vertellen over de oorlog. Hierna gingen de kinderen in kleine groepjes op pad om iemand te spreken die tijdens de oorlog in hun buurt heeft gewoond. Ze wilden van alles weten. “Wat dacht u toen de oorlog begon?” en “Wat was het ergste dat u heeft meegemaakt?” waren de meest gestelde vragen. 

Na alle geschiedenislessen, na interviewcoaching en dus de ontmoeting – vaak met limonade en een koekje – volgde de eindpresentatie op school. Goed voorbereid door een echte regisseur presenteerden de leerlingen aan het publiek (ouders, leerkrachten, klasgenoten én vertellers) het verhaal dat ze hebben gehoord. De leerlingen zijn nu de erfgoeddragers van deze verhalen. Om nooit te vergeten en liefst niet te herhalen. 

www.oorloginmijnbuurt.nl
www.facebook.com/inmijnbuurt.org

Het Rosa School Orkest
Ode an die Freude van Beethoven, La Primavera van Vivaldi. Dit en meer was eind juni te horen uit de vele instrumenten van ons schoolorkest. Onder leiding van dirigent/schoolmoeder Marjo van den Doel repeteerde het twaalfkoppige orkest dit schooljaar elke dinsdag tussen de middag. Na optredens tijdens Sinterklaas, de kerstviering en het Cultureel Festival was er op 28 juni een grande finale in de aula. Enkele kleine muzikanten speelden zelfs een solo, waaronder Amber die ons liet genieten van Frozens Let it go.

Het Rosa School Orkest bestaat sinds 2016. Alle leerlingen die een instrument bespelen zijn welkom en leren naast samen muziek maken ook over terminologie en dirigeren. Het orkest telt momenteel 5 violisten,  2 fluiters (sopraanblokfluit), 2 pianisten, 1 trombonespeler, 1 gitarist en 1 cellist.

Juf Karin in Het Parool (20-06-2017)
Juf Karin neem na 41 jaar afscheid van school. Het Parool besteedde er een mooi artikel aan, dat hier op de site van Het Parool gelezen kan worden.

 

 

Rosa’s Cultureel Festival
Op de meest regenachtige dag van de maand mei was het om klokslag 14:45 uur droog. Logisch, want die middag werd het Cultureel Festival gehouden! Met onder andere de talentenjacht Rosa’s Got Talent, met vlaggen schilderen, hapjes uit alle landen, sjoelbakken en stelt lopen, met natuurlijk schmink en een een springkussen en de uitslag van de prijsvraag ‘hoeveel nationaliteiten kent onze school’. Dat zijn er 42! De schoolkrantredactie werd en passant nog verblijd met een donatie van 100 euro die groep 6B bijeenbracht tijdens een buurtkrantproject.
Het festival werd georganiseerd door een team van ouders en schoolmedewerkers, met dank ook aan DJ Ton Ny en de presentatoren Hidde & Dajo!

 

Van Mondriaan tot Van Gogh
Leerlingen uit de groepen 1/2 werkten weken lang aan het thema kunst. Bij de afsluiting konden ouders, verzorgers en grootouders een kaartje kopen bij ingang van de klas, waarna zij door hun kind werden rondgeleid door het zelfgemaakte museum. De kinderen toonden hun kunstwerken: zelfportretten, sculpturen en werken in de stijl van kunstenaars als Piet Mondriaan, Keith Haring en Vincent van Gogh.