Nieuws

Kinderboekenweek van start

Dat was schrikken op woensdag 4 oktober. Er zat opeens een boekenmonster op de trap! Gelukkig was het ‘maar’ een juf – maar wel een hele enge. In de rest van de gangen en klassen bleek het allemaal al net zo gevaarlijk met heksen en spoken overal. Het was natuurlijk het begin van de Kinderboekenweek (4-15 oktober) en het thema is Gruwelijk Eng. Deze week krijg je dus een gratis boek erbij als je een kinderboek koopt. Ook bij de bieb doen ze allemaal extra dingen. Allemaal lezen dus om dat boekenmonster te verslaan!

Moestuinsoep!

De berichtgeving op de website van Rosa Boekdrukker komt laat op gang in 2017-2018 (nog even de ouder-inzet regelen!) maar wel meteen smakelijk: Groep 7 ging verder met de opbrengst van de moestuinen en maakte een heerlijke groentesoep. Van het verzamelen van de ‘materialen’ naar het roeren in de soep en natuurlijk het opeten – gevolgd door de onvermijdelijke afwas. Alleen bij het laatste onderdeel werd echt gemord. Over de smaak van de soep zelf waren de meningen verdeeld, maar dat je uit eigen tuin soep maakt, dat is natuurlijk supervet. (Foto door Shirley, moeder van Jona)

Schoolpicknick
Op vrijdag 21 juli ging de school uit en was het schooljaar 2016-2017 voorbij. De zomervakantie begon met een schoolpicknick in het Erasmuspark.
Allemaal een fijne zomer en tot de eerste schooldag op maandag 4 september!

Uit eerste hand leren over de Tweede Wereldoorlog 
In mei en juni volgden leerlingen uit groep 6A en 6B het onderwijsproject Oorlog in mijn Buurt. Een buurthistoricus, een overlevende van kamp Westerbork en twee NSB-onderzoekers kwamen in de klas vertellen over de oorlog. Hierna gingen de kinderen in kleine groepjes op pad om iemand te spreken die tijdens de oorlog in hun buurt heeft gewoond. Ze wilden van alles weten. “Wat dacht u toen de oorlog begon?” en “Wat was het ergste dat u heeft meegemaakt?” waren de meest gestelde vragen. 

Na alle geschiedenislessen, na interviewcoaching en dus de ontmoeting – vaak met limonade en een koekje – volgde de eindpresentatie op school. Goed voorbereid door een echte regisseur presenteerden de leerlingen aan het publiek (ouders, leerkrachten, klasgenoten én vertellers) het verhaal dat ze hebben gehoord. De leerlingen zijn nu de erfgoeddragers van deze verhalen. Om nooit te vergeten en liefst niet te herhalen. 

www.oorloginmijnbuurt.nl
www.facebook.com/inmijnbuurt.org

Het Rosa School Orkest
Ode an die Freude van Beethoven, La Primavera van Vivaldi. Dit en meer was eind juni te horen uit de vele instrumenten van ons schoolorkest. Onder leiding van dirigent/schoolmoeder Marjo van den Doel repeteerde het twaalfkoppige orkest dit schooljaar elke dinsdag tussen de middag. Na optredens tijdens Sinterklaas, de kerstviering en het Cultureel Festival was er op 28 juni een grande finale in de aula. Enkele kleine muzikanten speelden zelfs een solo, waaronder Amber die ons liet genieten van Frozens Let it go.

Het Rosa School Orkest bestaat sinds 2016. Alle leerlingen die een instrument bespelen zijn welkom en leren naast samen muziek maken ook over terminologie en dirigeren. Het orkest telt momenteel 5 violisten,  2 fluiters (sopraanblokfluit), 2 pianisten, 1 trombonespeler, 1 gitarist en 1 cellist.

Juf Karin in Het Parool (20-06-2017)
Juf Karin neem na 41 jaar afscheid van school. Het Parool besteedde er een mooi artikel aan, dat hier op de site van Het Parool gelezen kan worden.

 

 

 
Rosa’s Cultureel Festival
Op de meest regenachtige dag van de maand mei was het om klokslag 14:45 uur droog. Logisch, want die middag werd het Cultureel Festival gehouden! Met onder andere de talentenjacht Rosa’s Got Talent, met vlaggen schilderen, hapjes uit alle landen, sjoelbakken en stelt lopen, met natuurlijk schmink en een een springkussen en de uitslag van de prijsvraag ‘hoeveel nationaliteiten kent onze school’. Dat zijn er 42! De schoolkrantredactie werd en passant nog verblijd met een donatie van 100 euro die groep 6B bijeenbracht tijdens een buurtkrantproject.
Het festival werd georganiseerd door een team van ouders en schoolmedewerkers, met dank ook aan DJ Ton Ny en de presentatoren Hidde & Dajo!

 

Van Mondriaan tot Van Gogh
Leerlingen uit de groepen 1/2 werkten weken lang aan het thema kunst. Bij de afsluiting konden ouders, verzorgers en grootouders een kaartje kopen bij ingang van de klas, waarna zij door hun kind werden rondgeleid door het zelfgemaakte museum. De kinderen toonden hun kunstwerken: zelfportretten, sculpturen en werken in de stijl van kunstenaars als Piet Mondriaan, Keith Haring en Vincent van Gogh.