Over de Rosa Boekdrukker
Rosa Boekdrukker werd als Rosa Hirsch in 1908 in Ostrowo (Polen) geboren. Na de Eerste Wereldoorlog verhuisde zij met haar familie naar Berlijn waar haar vader een kosjere bakkerij begon. Rosa werd kleuterleidster en emigreerde in 1933 als pionier naar Palestina. Daar leerde zij Nico Boekdrukker uit Nederland kennen en trouwde met hem. Vanwege de gezondheid van Nico kwamen ze in 1937 samen naar Amsterdam. Rosa was een van de organisatoren van de beroemde Februaristaking die nog elk jaar wordt herdacht bij de Dokwerker. Op 9 april 1941 werd zij door de Duitsers gearresteerd.
In een brief van 18 mei 1945, die pas na haar overlijden in 1982 werd gevonden, beschrijft zij wat ze in de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt. ‘Ik stelde al mijn kracht in dienst van de Communistische Partij omdat ik iets aan de verbetering van de maatschappij wilde doen. Toen de Duitsers het kleine Nederland overvielen, leeg plunderden en het volk alle vrijheid ontnamen, vonden zij hier in Amsterdam de grootste tegenstand. In februari 1941 begonnen zij met de jodenvervolging.’
Vele bedrijven en openbare diensten staakten op 25 en 26 februari tegen de jodenvervolging.
‘Onze partij had deze staking voorbereid en werd daar ook verantwoordelijk voor gehouden. Er werden communisten gearresteerd, 22 leden van de partij werden berecht, twintig mannen en twee vrouwen waaronder ik.’ De oorlogsjaren waren zwaar voor de familie. Nico Boekdrukker werd in februari 1941 opgepakt en kwam in augustus 1942 in het concentratiekamp Oraniënburg om het leven. Kort na de Februaristaking van 1941 werd Rosa door de Duitse bezetter gearresteerd en tot 10 jaar tuchthuis veroordeeld. In 1945 is zij bevrijd en vertrok enige tijd later naar Israël. Hier ging ze aan het werk als kleuterleidster. Uit een tweede huwelijk met Wolf Wolfs werd haar enige zoon Abraham geboren.
Rosa Boekdrukker overleed op 11 september 1982 in Israël. Naar haar werd in 1994 onze school genoemd vanwege haar verzet tijdens de oorlogsjaren. De school staat vlak bij het huis waar zij aan het begin van de oorlog woonde.
Meer weten, zie
http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Hirsch
Onthulling monument Rosa Boekdrukker
Onze school is vernoemd naar de verzetsstrijdster Rosa Boekdrukker. Tijdens de tweede wereldoorlog zette zij zich in voor de februaristaking en werd hiervoor zwaar gestraft. Gelukkig overleefde zij de oorlog en kon zij in Israël een gezin stichten en zich toeleggen op onderwijs voor jonge kinderen. De geschiedenis van Rosa Boekdrukker was voor de meeste leerlingen (en ouders!) van onze school lange tijd onbekend.
Met de onthulling van een monument op de gevel van de school kwam hier een einde aan. Niet alleen de stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichi was erbij, ook de (achter)kleindochter van Rosa! Voortaan vieren we ieder jaar de verjaardag van Rosa Boekdrukker op 13 november.
Portret door Margreet Steltenpool, leerkracht in Unit 2.
15-11-2018